Bloggnorge.com // espenstur
Start blogg

SYKKELTUR

Tilbakeblikk

torsdag 13. august , 2020 kl. 23:06 i Fra Storskog til Svinesund.. 0 kommentarer »

Vi kan begynne med noen rene fakta:

  • Antall sykkeldager: 46
  • Antall kilometer totalt: 4.292 (pr dag: 93,31)
  • Antall Høydemeter: 44.889  (pr dag: 976)
  • Temperatur: 2 – 26 grader, snitt 14 grader
  • Været:  20 dager med pent, 18 dager med regn og 8 dager overskyet
  • Antall timer på sykkelen: 274 timer (pr dag: 6 timer)

Jeg hadde med meg mye bagasje – litt i underkant av 30 kg.  Jeg brukte nesten alt sammen av klær.  Ikke så mye av type vinterklær ei heller av det som er helt sommeraktig.  Kunne nok ha spart noe klær hvis jeg ikke hadde tatt hurtigruten i starten.  Det jeg ikke brukte  – og det er jeg veldig glad for, var alt som hadde med for å fixe sykkelen, lappesaker og ekstra slanger.  Jeg hadde heller ikke bruk for medisiner, plaster,bandasjer etc.  Så i teorien så kunne jeg, men NEI – det er ingen option.

Jeg tror det er smart å planlegge så mye som mulig på forhånd.  Det gir en forutsigbarhet for hvor en skal sykle og ikke minst om en har lov til å sykle der.  Jeg sjekket alle tunneler på forhånd – om det var lov eller ikke.  Jeg  bestilte også alle overnattingene på forhånd.  Det reduserer selvsagt fleksibiliteten underveis – men det gir en sikkerhet på at du har et sted å sove når du kommer frem der hvor du ønsker å overnatte.  Vil du bo i telt – så har du selvsagt en større frihet.  Jeg valgte primært hoteller der dette fantes.  Er du en eller to personer – så er dette faktisk nesten like rimelig og noen ganger billigere med hotell enn campinghytte.  I tillegg så får du frokost på hotellene.  Er det flere personer 3 eller flere – så er selvsagt en campinghytte rimeligere totalt sett.

100 km i snitt pr dag er grei distanse om en er noen lunde godt trent.  Jeg vil ikke anbefale å ha en strekning som gjør at du må sykle mer enn 6 timer pr dag.  6 timers sykling og med 2 timer pauser gjennom dagen så er det maks.  Neste gang jeg skal på tur med fruen – så er det maks 5-7 mil pr dag – det blir en grei arbeidsøkt.

Med en så lang tur som dette – så må du huske på å stele pent med sykkelen. Hvis den ikke virker som den skal – så har du ofte et stort problem.  Jeg hadde selvsagt en stor service i forkant, byttet dekk, slanger, kjede og «kassett» for giren.  I tillegg så hadde jeg bestilt sykkelservice 2 ganger i løpet av turen.  Dette fikk jeg gjort gjennom sportsbutikkene som har dette sykkelmerket.  I tillegg så hadde jeg med noen spesielle deler som gir-øret, bremseklosser og sykkelolje som jeg brukte ved jevne mellomrom.  Jeg hadde som sagt ikke noen problemer med sykkelen med dette programmet i forkant og underveis.

At sykkelen fungerer er et viktig element, men syklisten må også fungere.  Jeg hadde forberedt med noen årige sykkelturer de siste årene, men årets sykkeltur på over 4000 km krevde noe mer planlegging.  Min PT og treningssenteret laget et program med ulike øvelser som gikk over 18 måneder.  Jeg trente selvsagt mye selv, men var med på PT-grupper og egne PT- timer ca annenhver uke.  Kroppen må fungere og kondisjon alene er ikke nok.  Et stort program med styrkeøvelser fra «lilletåen» og opp til «ørene» var nødvendig for å etablere en helhetlig og robust kropp.  Høres sikkert tullete ut, men på tøffe etapper – så trengte jeg hele kroppen i aksjon.

Selv om jeg var på sykkeltur – så er det absolutt ikke nødvendig å sykle ALLE oppoverbakkene.  Blir de for bratte – så gikk jeg de bakkene.  Jeg ville ikke utsette knær for unødvendig press.  Det betød selvsagt ikke at  gikk alle bakker.  Bakker med en grei stigningsfrekvens f.eks under 7 grader – så går det greit å sykle når du finneren god rytme og et godt gir, men vær obs på at knær kan være utsatte punkter.

Så turen.  Det er selvsagt langt.  Siden jeg la opp til å bruke så mange dager – da er det bare snakk om hvor mange dager jeg mentalt ville være på tur,  Jeg var nøye på å holde meg på dagsetapper som gjorde at jeg hadde tid til å gjøre noe i tillegg.  Ha tid til å se på interessante steder underveis, ta meg tid til å sette meg ned å snakke med folk, spise mat i gode omgivelser og nyte det å være på steder som jeg ikke hadde vært før.  I tillegg til sykling så hadde jeg et mål med å gå minst 10.000 skritt hver dag.  Sykling og gå i oppoverbakker gir ingen skritt, da må jeg bevege med en del når jeg kommer frem til hotellet / campingplassen.  Dette gjorde at jeg måtte ut å gå tur , se meg om, ta meg en tur på fjellet som ble anbefalt – rett og slett opplev noe.  Det ble nesten en tvungen sightseeing som gav meg mye.

Mat er viktig  – ja faktisk.  Når jeg er alene på sykkelen – så er det ikke alltid du finner noe et sted å spise når jeg er sulten.  Faktisk så er det litt for sent å spise når du er sulten – det skulle du gjort en stund før.  Noen dager  fant jeg faktisk ingen steder å spise – derfor må jeg ha med meg et minimum av mat.  Dette ordnet jeg som oftest med å ta med en liten matpakke som jeg laget da jeg spiste frokost.  Spiste jeg den ikke samme dag – så hadde jeg den til dagen etterpå.  Jeg hadde alltid med meg et par poser nøtter, Snickers sjokolade, sjokomelk, solo og selvsagt to flasker med vann.  Jeg måtte legge opp en daglig plan for når jeg skulle spise – dette trengte jeg – da jeg noen dager bare syklet og kom til et punkt hvor jeg faktisk gikk tom for krefter.  En plan for matinntaket er like viktig som en plan når du skal lade den elektriske bilen din.  Går du tom for strøm eller mat – ikke spesielt bra.  Derfor prøvde jeg alltid å spise noe når jeg kom til et sted som solgte mat – da var jeg på den sikre siden at jeg ikke gjorde en bommert.

Reiseruten ble lagt opp til hvor jeg hadde lyst til å dra.  Dette gir en god del merverdi og holder fokus oppe på det grunnleggende ønske på at dette vil jeg gjøre. Det er ikke snakk om «gulerøtter», men noe annet underliggende.  I Alta f.eks så ville jeg se Nordlyskatedralen.  Et fantastisk byggeverk som jeg gjerne skulle ha vært tilstede under en gudstjeneste.  Andre steder var f.eks Henningsvær, Nusfjord, Lindesnes, Lillesand, Tvedestrand osv. Det er mange slike steder som kan gi meg et kick.  Jeg stoppet f.eks ved Prekestolen – jeg syklet jo nesten forbi, men for å realisere en tur opp dit – da måtte jeg legge opp til en overnatting der.   Dette kan være smart å tenke på i forkant.  Jeg var også så heldig at jeg bestemte meg for å ta Hurtigruten fra Bergen til Kirkenes før jeg startet syklingen istedenfor fly.  Turen opp med Richard With var også en opplevelse – bl.a inn til Geiranger, reisen over Vestfjorden og inn mot Lofoten.  Det må bare oppleves – spesielt når det var et knallvær som jeg fikk oppleve.

Jeg gledet meg nesten 100% til hver eneste dag.  Det stod alltid nye opplevelser i kø.  Noe dager var det kanskje litt mer utfordrende med været (appen YR ble brukt hyppig).  Været i seg selv gav ikke noe anger, men det er mye hyggeligere å sykle i overskyet eller pent vær enn regn og motvind.  Jeg gruet meg litt til turen fra Tana Bru over Ifjord fjellet og turen fra Bryne til Flekkefjord da jeg så varselet fra YR.  Sterk / stiv kuling som vil være motvind og regn – det er ikke et vær som gjør det enkelt å sykle.  Dette kan jeg ikke gjøre noe med – det eneste jeg kan gjøre er å kle meg etter været og kle på sykkelveskene med overtrekk som er «vanntette».  Jeg oppdaget veldig tidlig at sykkelsko ikke er velegnet i regnvær.  Føttene blir våte uansett – og ikke minst skoene blir bøttevåte.  Disse skoene tar også lang tid  ( 2 dager) før de tørker og da blir det håpløst.  Jeg skiftet disse ut – og sendte de hjem i posten.  Kjøpte meg noen nye vanlige sko som var vanntette.  Etter dette var jeg tørr på beina selv om det regnet i bøtter og spann.

Daglig skrev jeg en blogg.  For å være ærlig så er det mest for meg selv.  Etter at jeg er ferdig med dagen så setter jeg meg ned å tenker igjennom hva jeg har opplevd i dag, sett og ikke minst hvordan jeg har det.  Selvsagt er det også for venner, bekjente og andre nysgjerrige som gjerne vil følge meg på veien.  Det er riktig trivelig når jeg vet at mange sitter og venter på dagens kapittel.  Når jeg skriver opp dagens hendelser så opplever jeg dagen en gang til og kan reflektere med hode.  Da lander jeg egentlig og mobiliserer for neste dag.  Det er utrolig mange tanker som kommer inn fra venstre og høyre når jeg triller avgårde – og mye av dette gir faktisk mening fremover.

Denne turen var min lille egotrip.  Jeg hadde tenkte på noe slikt i flere år og startet med planleggingen ca 2 år før reisen skulle startet.  Først med å sette opp strekningen og så dele den opp i passelige deler som også hadde fornuftige overnattingssteder.  Det ble slik jeg hadde drømt om fra jeg trillet fra Grense Jakobselv til jeg ankom Svinesund.

Det var litt rart å starte på den siste etappen til Svinesund  – nå er det hele over.  Noe rart – men samtidig så må jeg gjøre ferdig et kapittel slik at jeg kan begynne på et nytt.  Det er selvsagt moro når noen syntes det jeg har gjort er spennende og kanskje litt overrasket at jeg fikk dette til.  For meg har jeg vært så motivert og fokusert på denne reisen de to siste årene at jeg ikke har sett dette i en større sammenheng.  Jeg har sett dette på en tur med ca 54 mindre aktiviteter og opplevelser.  Litt rart å se meg selv over nesten hele forsiden til Moss avis – men det var jo litt kuult da.

Nå er det veldig bra å komme hjem, ligge i min seng og komme tilbake til hverdagen som det heter.

Jeg klarte mitt mål – hva som blir det neste – det vet jeg faktisk ikke.  Jeg har startet opp et nytt treningsprogram – så får jeg se hva det blir til og hva jeg kan bruke det til.  Neste sommer så blir jeg mer på hytten og der skal jeg se gresset gro.  Kanskje noe mer – det får Ellen og jeg tenke litt på.  Kanskje det blir et nytt kapittel?

Annonser
(Kun synlig for administrator) *

Driftes av Bloggnorge.com - Gratis Blogg | PRO ISP - Blogg på webhotell og eget domenet | Genc Media - Webdesign og hjemmeside
Bloggen "espenstur" er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse. Forfatter er selv ansvarlig for innhold. Tekniske spørmål rettes til post[att]bloggnorge[dått]com.
css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.