Bloggnorge.com // espenstur
Start blogg

SYKKELTUR

Arkiv for: juli, 2024

Dag 15 Windsor til London

søndag 21. juli , 2024 kl. 19:27 i Sykkeltur i England. 0 kommentarer »

Nok en solrik dag – det ble kanskje litt for varmt, men det er mye bedre enn kaldt og regnfullt

Dagens Tråkk

  • Antall Kilometer: 60,12 km
  • Antall høydemeter: 248 m
  • Temperatur 20 – 33 grader, snitt 28
  • Været: Bare sol

Det ble dessverre to kart i dag. Slo av første del med et uhell.

Vi stod opp litt tidlig denne dagen. Det skulle bli veldig varmt og det kan være greit å ha litt god tid. En «solid» frokost som vanlig. Pakket koffertene og trillet de ut i resepsjonen. De blir hentet og kjørt frem til London. Syklene ble trillet frem fra de ansattes parkeringsplass – og så var vi i gang. Som dere ser er vi meget lett påkledd i dag. Vanlige shorts og singlet.

Den første delen av dagens etappe, ble syklet gjennom kongens skog. For å i det slik – gjennom «tomten» til Windsor Castle. Supre veier – og det var bare å trille fremover. Det var svakt oppover nesten hele tiden – så svakt at vi nesten ikke merket stigning. I løpet av de 8 km vi syklet «gjennom» hagen til Kong Charles – løftet vi oss opp 100 høydemeter. Det er fint når vi ikke merket høydemetrene.

I gamledager (??) – kanskje fortsatt, ble skogen brukt til rideturer og litt jakt vil jeg tro. Etter å ha trillet noen kilometer til, kom vi til gamle Windsor. Visste ikke helt at det var en gammel Windsor også, men det var det gitt. Husene var ikke spesielt gamle som jeg skulle tro, men det var et skille mellom «nye» Windsor som er rundt 1000 år gammel til «gamle» Windsor som jeg vil tro er noen år eldre.

I løpet av en sykkeldag, får vi frem på mobiltelefonen rundt 10-15 point of interest. Ikke alle er like interessante, men noen ganger dukker det opp noe om som kan være greit å nevne. Vi trillet forbi stedet hvor avtalen Magna Carta (også kjent som the Charter of Liberties) ble inngått. Magna Carta var en avtale som ble sluttet mellom kong Johan av England, adelen og geistligheten i England den 15. juni 1215. Den gav adel og prester fordeler blant annet i skattespørsmål, og tvang også kongen til å dele makten med de to øverste stendene.

Etter Magna Carta ble det bare sykling langs kanalen / Themsen. Omtrent halvveis (Shepperton) kom vi til en ferge som kunne frakte personer og sykler over Themsen. Det var ikke store avstanden, faktisk litt kortere enn med Beffen over byfjorden i Bergen. Men vi sparte utrolig mye tid, og det ble et hyggelig avbrekk.

Vi så utrolig mange sjarmerende steder (boliger / hytter) langs kanalen. Denne er nok sikkert ikke til salgs, men jeg tror at en må ut med et tre-sifre milliontall i NOK. Vi så en leilighet i Windsor – som hadde tre soverom, lå ved kanalen, sentralt beliggende – og de skulle bare ha 38,5 millioner NOK. Husprisene er nok en del høyere enn i Norge gitt.

Vi hadde veldig god tid i dag, og vi nøt nesten hvert eneste tråkk på pedalene, Vi stoppet på en pub som hadde fantastisk beliggenhet. Det ble to flasker med vann, litt mat, men vi tok også et glass med Prosecco hver.

Som dere ser – vi hadde det knall i solen.

Vi var veldig spente hvordan vi skulle sykle i London, men det gikk overraskende lett. Veiene som vi skulle følge var primært sykkelstier langs Themsen, parker og noen få trafikkerte veier. La oss si at vi syklet maks 5 % av dagens etappe på veier hvor biler også kunne kjøre.

Hotellet vårt ligger ved Putney Bridge. Vi kom frem ved 4 tiden, og her møtte vi Darran som skulle hente syklene våre og alt «stash» som vi hadde lånt. Det var sykkelvesker, batteribanker, kart, sykkellåser og beskrivelse av reiserutene. Dette ville de gjerne ha igjen.

Det var godt å komme frem til London. Plutselig var sykkelturen over. Det skal bli litt rart de neste dagene – hvor vi ikke skal sykle, bare gå og ta undergrunnsbanen. Det skal nok gå bra det også, vi er tilpasningsdyktig. Vi har lagt opp til noen spennende aktiviteter i London også. Vi skal være her i 3 hele dager. Kanskje jeg skriver litt om våre opplevelser her i London også.

Dag 14 Windsor

torsdag 18. juli , 2024 kl. 19:07 i Sykkeltur i England. 0 kommentarer »

I dag skal vi bruke hele dagen i Windsor. Vi skal være 100% turister.

Windsor er en liten by i Berkshire, England. Den ligger vest for London, kort vei utenfor bygrensen, og sør for Themsen. Byen hører til den enhetlige myndigheten Windsor and Maidenhead. Det bor rundt 11.000 personer i denne byen, men det dukker opp rundt 5,5 millioner turister årlig.

Etter frokost ruslet vi over broen til Eton. Som dere ser er det i underkant av 200 meter mellom Windsor og Eton. Eton er en by og et verdslig sogn i den enhetlige myndigheten Windsor and Maidenhead i Berkshire, England. Den er mest kjent for privatskolen Eton College. Eton ligger tett inntil Windsor, og de to byene er forbundet med Windsorbroen over Themsen. Det bor i underkant av 5000 personer i Eton.

Eton College er en privatskole i den engelske byen Eton, vest for London. Den eksklusive skolen er for gutter i alderen 13–18 år, det vil si ungdoms- og videregående trinn. Det er omkring 1200 elever. Eton ble grunnlagt i 1440. Jeg prøvde å få tatt et godt bilde, men fikk ikke lov til å gå nærmere inngangen. Måtte legge meg ned på knærne for å ta dette bildet.

Etter spaserturen til Eton returnerte vi til Windsor. Vi har kjøpt inngangsbilletter til Windsor Castle. Det er både et slott og et festningsverk. Vi skulle gå inn kl 1100, og i forkant av dette tidspunktet – skulle de ha vaktskifte.

Vi ventet selvsagt på det. Det var et opptog – og det hørte ut som et Buekorps på avstand. Da de nærmet seg, begynt de å spille en marsj. Ganske stilfullt – og mye folk som dere ser.

Windsor Castle er et slott i Windsor utenfor London som, sammen med Buckingham Palace i London og Holyrood Palace i Edinburgh, er en av hovedresidensene til den britiske monarken. Monarken bor vanligvis på slottet hver helg, i påsken og i veddeløpsuken på Ascot Racecourse i juni. Windsor Castle er den største bebodde borgen i verden, og også blant de eldste. De begynte å bygge festningsverket i år 1070.

Det originale slottet ble bygget på 1000-tallet, etter den normanniske invasjonen av England av Vilhelm Erobreren. Siden tiden til Henry I (som regjerte 1100-1135), har slottet blitt brukt av den regjerende monarken og er det lengst bebodde palasset i Europa.

State Apartments (den beboelige delen) ble etablerte av Edward III, og fra det tidspunktet endret Windsor Castle seg fra festningsverk til et Palace.

St George’s Chapel er det viktigste kapellet i Windsor Castle i England. Det er både en royal peculiar og kapell for hosebåndsordenen. Kapellet ligger i den nederste delen av slottet, som er én av hovedresidensene til Charles III av Storbritannia. 11 monarker er gravlagt her, deriblant Elisabeth II.

Etter besøket på Windsor Castle, tok vi rask lunsj (pizza og rosevin) – før vi avsluttet den formelle turistdagen med en båttur på Themsen. Det var en koselig tur på floden sammen med en hel haug av andre turister. Vi må legge til en liten P.S. Ellen kjøpte en kjole her i Windsor. Den skal hun ha på seg når vi spiser middag i kveld.

I morgen (lørdag) skal vi sykle den siste etappen denne ferien. Vi skal sykle rundt 36 miles, dvs i overkant av 55 km, Mesteparten av turen vil være langs Themsen. Noe spent på hvor mye vi skal sykle i London, men jeg vil anta at de finner greie veier for oss syklister. Vi er fremme når vi kommer til Putney Pier/Bridge. Været i morgen skal være sol fra skyfri himmel. Det skal bli varmt – rundt 25 – 28 grader. Vi planlegger å sykle i shorts og lette overdeler.

Dag 13 Wallingford til Windsor

onsdag 17. juli , 2024 kl. 22:45 i Sykkeltur i England. 0 kommentarer »

Solen skinte fra første øyeblikk og det var noen få skyer, men de var bare sjarmerende. Dobbel sykkelrute, men vi tok en snarvei som gjorde den ca 13 km kortere.

Dagens tråkk:

  • Antall kilometer: 60,24 km
  • Antall høydemeter: 570 m
  • Temperatur: 13 – 28 grader, snitt 20,6
  • Været: Bare sol ingen vind.

Sov vel ikke så veldig bra denne natten. Det blir varmt når vi ikke kan åpne vinduene. Av en eller annen grunn – så skal ikke vinduene kunne åpnes (eller kanskje jeg er ikke så smart).

Hvor spennende kan en engelsk frokost være. Nå har vi spist frokost hver dag, og det blir ingen overraskelser her. Toast, syltetøy, kaffe, te og noe småvarmt (egg, bacon, bønner). Ellen spiser ikke noe småvarmt – så da blir det bare toast på henne. Jeg tar alltid to egg, bacon og tomatbønner. Når jeg kommer hjem, blir det (veldig) lenge til jeg skal ha egg & bacon til frokost

I dag skal vi sykle to dagsetapper. Ellen har studert sykkelløypen og funnet ut at vi kan gjøre en liten endringer i retning (ut av den definerte ruten) så sparer vi rundt 8 Miles (underkant av 13 km). Det gjorde vi – GPS’en gav mange varsler at nå var vi ute på viddene, men vi tok kommandoen. Det var veldig fine sykkelveien noen steder. Da stikker Ellen gjerne i front og setter god fart på hjulene.

I dag skulle vi sykle 76 km, og det er litt i overkant av det Ellen syntes er moro (hun trives best mellom 40-50 km). Derfor var det smart å kutte litt av turen i dag, og da sparte vi 1 time på sykkelsetet

Vi blir litt «salig» når vi sykler i slikt landskap. Selv om det mangler fjorder og fjell – så er ikke dette helt feil. Spesielt når solen skinner og vi har en fin flyt på sykkelen. Jeg trodde ikke at det var så mye jordbruk i England. Britisk jordbruk er et av de høyest mekaniserte i verden.

Brukene er store, og britene produserer store deler av den maten de trenger til eget bruk (mye større selvforsyningsgrad enn Norge). Vi syklet forbi noen gårder som har spesialisert seg på «ute griser». Hver gris har sitt eget hus – så rusler de rundt og spiser og leker i sølen. Vi tror at disse grisene lever et liv i «sus og dus» inntil ….

Vi syklet mye langs Themsen i dag. Det er riktig koselig å sykle langs elver. Det er flere «locks», sluser som vi passerer sammen med en hel haug av kanalbåter. Noen ganger må vi også over elven. I kan selvsagt bevege oss på selve slusen, men noen ganger må vi ha litt lengre gangbruer. Her fikk vi ikke sykle, vi måtte trille.

Vi sykler på mange sykkel- / gangveier og da vil de gjerne holde andre transportmidler utenfor. Det kan gjøres på mange forskjellige måter. Vanligvis gjøres det på en litt mer smartere måte enn dette. Sykkelen går faktisk ikke igjennom denne stengselen. Vi måtte løftene forhjulet slik at styret kom over hindringen. Dette klarer en ikke alene, men jeg hadde heldigvis Ellen til å hjelpe meg. Da gikk det greit. Det var flere av denne type stengsler på denne ruten og jeg lurer litt på hvordan denne løsningen har passert system- og brukertest. Den fungerer ikke helt i praksis, men kanskje på tegnebrettet.

Vi ankom Windsor rundt kl 15. Rett etter broen mellom Eton og Windsor, fant vi hotellet. Et super hotell. Syklene våre ble plassert sammen med de ansattes sykler. Dette var det smarteste stedet. Syklene ble låst sammen og vi kunne dusje og gjøre oss klar til kvelden, Vi ruslet rundt i sentrum og fikk et god inntrykk av byen.

I morgen har vi billetter til slottet og hele dagen til å oppleve Windsor. Vi får se hva vi får ut av en feriedag her. Været skal uansett være et perfekt sommervær.

Dag 12 Lechlade til Wallingford

tirsdag 16. juli , 2024 kl. 22:25 i Sykkeltur i England. 0 kommentarer »

Det var en lang tur og det var helt riktig. Det var spådd regn, men det ble bare 5-10 minutter med yr. Solen tittet frem, men den ville ikke leke med oss i dag.

Dagens Tråkk:

  • Antall kilometer: 76,98 km
  • Antall Høydemeter: 683 m
  • Temperatur: 12 – 23 grader, snitt 15,9
  • Været: Overskyet, tunge skyer, en liten skur og bittelite sol. Vind – ikke noe spesielt.

Siden vi skulle sykle langt i dag, og meteorologen hadde lovet en del regn, ville vi reise litt tidlig. Vi spiste frokost rundt halv åtte. Vi var ikke spesielt sultne, men vi fikk da trykket ned noen toast. Vi kledde oss med vanlige sykkelklær, vi får heller ta på oss regntøy når det er nødvendig. Vi pakket syklene og trillet sakte ut på veien. Det var ikke spesielt mange biler så tidlig om morgen. Det var helt greit for oss.

I dag skal vi sykle mye på mindre veier, skogsstier og rene sykkelveier. Vi kom ganske snart i gang, og jeg tok et bilde fra den ene siden av dalen til den andre. Vi skal sykle opp åsen på andre siden – det lyse grønne feltet på bildet. Her skal det være mulig å se en «hvit hest» som er laget i terrenget. Tror ikke dere kan se det, men det en der nok. Åsen heter «the white horse hill».

Nå er vi på andre siden, dvs det hvor den hvite hesten er. Vi trillet syklene oppover en smal vei, ikke noen tanker på å sykle opp denne bakken opp på åsen. En lang bakke som løftet oss opp litt over 100 høydemeter. Vi har ikke fått noe helhetlig bilde av hesten, vi fikk noen mindre elementer som gjorde at hesten ble betydelig «halt».

Slik ser den ut, dette bildet er hentet fra internett.


Det var mye lange bakker i dag, og når vi trodde vi var ferdig med dem, så kom det en til gitt. Det hadde nok vært mulig å sykle opp denne bakken, men som dere ser så er underlaget ganske vanskelig å sykle på. Vi fikk bite tennene sammen og «jobbe på» som Japanerne sier. Veien som vi sykler på er en historisk «Ridgeway» som har blitt brukt i over 5000 år til å frakte dyr, soldater, mat og nå syklister.

Litt før kl 12 trillet vi inn i byen Wantage som er en markedsby i distriktet «Vale of the White Horse». Byen er kjent som fødestedet til kong Alfred den store i 829. Det bor litt over 11.000 personer i denne byen. Vi var nå «halvveis» på dagens etappe

Vi stoppet her for å spise lunsj, litt sulten kanskje, men mat er greit å få med på de neste 40 km.

Det var spådd (i hvert fall på de ulike nettstedene for været) at det skulle regne kraftig fra rundt kl 14-15 denne ettermiddagen. Vi så mange mørke skyer, men heldigvis ramlet regnet ned de stedene ikke vi var. Det var flere steder som vi syklet på som hadde hatt kraftig regnvær ikke så lenge før vi kom. Store dammer i veien, men vi fikk ikke dette på oss. Vi takker for det.

Vi nærmet oss nå Wallingford. Et koselig sted som også har rundt 11.000 innbyggere. Wallingford er en liten markedsby i den øvre Themsendalen i det sørøstlige England.

Rådhuset ligger i hjertet av byen på markedsplassen. Rundt denne verneverdige bygningen ligger mange uavhengige butikker som Wallingford er kjent for. Byen er vert for vanlige markeder på fredager og lørdager og hver tredje tirsdag i måneden.

Wallingford ligger ved et vadested eller krysningspunkt ved Themsen, som normannerne brukte for å krysse elven under marsjen nordover under invasjonen i 1066. Det er sikkert noen «gærninger» som også kommer for å krysse Themsen i dag også, men det var fredelig da vi var her. Koselig å se så mange kanalbåter. Det var kø av kanalbåter som ønsket å «ankre opp» men det var ikke plass til alle. Vi satt på puben til venstre (som ikke kan sees på bilde) og så på livet gjennom en G/T og et glass Prosecco.

Det var er helt grei dag på sykkelen. Det går litt tid nå veiene ikke har så godt underlagt. Stein og røtter gjør at vi må sykle sakte og følge veldig godt med. Da tikker klokken fort. Vi kom frem – tørre – og da skal vi vel ikke klage så høyt.

I morgen er også er lang dag. Vi skal sykle litt i underkant av 80 km – til Windsor. Skal se om kan kan «kutte» turen litt ned med å ta en snarvei. Været i morgen skal etter sigende bli helt ok med en god del sol. Det er da noe….

Dag 10 og 11. Bath, Stonehenge og bil til Lechlade

mandag 15. juli , 2024 kl. 22:09 i Sykkeltur i England. 0 kommentarer »

Dag 10 og dag 11 er vi 100% turister. Vi skal kun nyte dagene, rusle rundt og se alt som rører seg rundt oss. Et nydelig vær – denne søndagen. Vi hadde plukket ut noen viktige turist punkter som vi ville se.

Bath Abbey var et must.
Abbey Church of Saint Peter and Saint Paul, vanligvis kjent som Bath Abbey, er en sognekirke i Church of England og tidligere benediktinerkloster i Bath. Grunnlagt på 700-tallet, ble reorganisert på 1000-tallet, gjenoppbygget på 1100 tallet og frem til 1500 tallet. Kanskje den er «ferdig» nå..

Det to-trinns sentrale tårnet er ikke firkantet, men avlangt i plan. Den har to klokkeåpninger på hver side og fire tårntopper. Tårnet er 49 meter høyt og nås via en trapp med 212 trinn.

Kirken av 52 vinduer, som opptar omtrent 80% av veggplassen. Østenden (bilde til venstre) har et kvadratisk innrammet vindu med syv lys. Den inkluderer en skildringen av fødselen laget i 1872.


Like vedsiden av Bath Abbey – fant vi Romerske bad Bath, som er et av de beste bevarte romerske spaene fra antikken. Dykk ned i dybden av historien til dette magiske monumentet, som var mirakuløst skjult helt frem til 1870-tallet, og beundre dens arkitektoniske prakt.

Romersk bad, også kjent som terme var fasiliteter for bad. Med «terme» menes store, keiserlige badekomplekser, mens badene var mindre fasiliteter, offentlige eller private, som eksisterte i stort antall over hele Romerriket. De fleste romerske byer hadde minst, om ikke flere, slike badeanlegg. Vi hadde en fantastisk rundtur hvor vi så og hørte de mest fantastiske fremstillinger og historier.

Nest punkt på programmet var museet Jane Austen. Hun var en britisk forfatter som er kjent for sine romantiske romaner. Romanenes bipersoner er ofte karikerte. Jane Austens romaner er ubestridte klassikere i britisk litteratur. Romanene skildrer livet til engelsk overklasse på landet, og alle kretser rundt temaene kjærlighet, ekteskap og familieforhold.
Jane bodde flere år i Bath. Faktisk er to av romanene hennes satt i byen – ‘Northanger Abbey’ og ‘Persuasion’. I 1801 tok Jane Austen ut på sitt første lengre opphold i Bath, en by kjent for sitt helbredende vann, det fasjonable samfunnet og den blomstrende sosiale scenen.

Bath er en by i sørvestlige England. Byen ble grunnlagt i forbindelse med et romersk kurbad, og dets navn reflekterer dette. Fra elisabethansk tid til georgiansk tid var den et kursted for rike engelskmenn. I 2011 var byens befolkning rundt 90 000. Bath ligger i dalen til elven Avon, 156 km vest for London og 18 km sørøst for Bristol. Byen ble et verdensarvsted i 1987. Universitetet i Bath, som regnes som ett av Englands beste universiteter.

Pulteney Bridge er en bro over elven Avon i Bath, England. Den ble fullført i 1774, og koblet byen med landet til Pulteney-familien som familien ønsket å utvikle. Designet av Robert Adam i en palladisk stil, er det svært uvanlig ved at det har butikker bygget over hele spennet på begge sider.


Sally Lunn’s er et av de eldste husene i Bath (ca. 1482) og serverer en av de mest kjente lokale delikatessene – den originale Sally Lunn-bollen. Ifølge legenden ankom Sally Lunn, en fransk flyktning, i 1680 og etablerte sitt bakeri. Ingen tur til Bath er komplett uten å unne seg en bolle.

Vi spiste middag her – og fikk middag med den berømte «bollen».

I dag (mandag dag 11) skal vi både til Stonehenge og så skal vi videre til Lechlade. Vi pakket alle sakene våre og gjorde oss klar til en nok en dag uten sykler. Vi gikk ned til sentrum for å gå på bussen som skal ta oss til Stonehenge. Det var 8 andre personer som skulle være med oss på tur. Det tok ca 1 time i bussen før vi var fremme ved Stonehenge. Navnet Stonehenge kommer fra det gammel-engelske ordet Stanhengist som betyr «de hengende stenene».

Stonehenge er et forhistorisk monument rundt 13 km nordvest for Salisbury. Det består av en sirkelformet megalittisk steinsetting, sirkelformet omgitt av en ringgrav og en sirkelformet jordvoll. Steinsettingen ble sannsynligvis reist mellom 2500 f.Kr. og 2000-tallet f.Kr., det vil si i bronsealderen, mens vollen og graven er fra rundt 3100 f.Kr., altså yngre steinalder. Stonehenge regnes som et av verdens mest kjente byggverk.

Stonehenge-komplekset ble bygget ut i flere faser i en periode på til sammen 2000 år. Det finnes også tegn på virksomhet i området både før og like etter denne perioden.

Stonehenge består av veldige reiste steiner i to store sirkler. Den ytre sirkelen er 30 meter i diameter og består av omtrent 5 meter høye steiner. På disse hviler en rad lange, horisontale steiner.

Vi ble kjørt tilbake til Bath, hvor vi spiste lunsj. Ikke lenger etter kom transporten som skulle hente koffertene og syklene og ta de videre til Lechlade. Vi fikk sitte på med Darran frem til Lechlade. Det tok faktisk rundt 1,5 time. Det regnet ganske friskt da vi kjørte, og vi gledet oss over at vi slapp å sykle denne strekningen. Vi skulle bo her på dette hotellet (?) eller på puben som kanskje er det riktige navnet.

Det er ikke ofte vi får slike optimistiske meldinger når vi ankommer et sted. Godt å høre at det skal bli litt bedre vær, i morgen.

Lechlade er en by i utkanten av Cotswolds i Gloucestershire, England, 55 mil sør for Birmingham og 108 mil vest for London. Det er det høyeste punktet der Themsen er farbar. Da kan vi kanskje sette oss på en bår å seile til London. Det bor rundt 2.800 personer her i landsbyen, som har 3 puber og 1 kirke.

Vi ruslet litt rundt i landsbyen, fant puben Swan hvor vi drakk en G/T hver -prøvde å besøke julebutikken som er åpent hele året, men dessverre stengte 30 minutter før vi kom. Tenkt å kjøpt en liten «julekule» på sommerferie

Det var to dager uten å trø på pedaler. Det har vi fått til. I morgen skal vi opp på syklene igjen. Det er en langtur i morgen – to ordinære strekninger som er satt sammen i en for oss. Ser ut som vi skal sykle hele 80 km, 50 miles i morgen. Det kan bli langt, men vi satser på et det går bra. Værmeldingen er både og, det skal regne litt frem til lunsj og deretter skal det bli bra vær med sol. La oss håpe et blir bra vær etter frokost. Akkurat nå, mens jeg skriver dette – regner det ganske kraftig, men nå sitter i jeg på hotellrommet og bra hører det regner. Jeg krysser fingrene – og håper at været blir litt bedre enn allerede fra morgenen av.

Dag 9 Corsham til Bath

søndag 14. juli , 2024 kl. 19:17 i Sykkeltur i England. 0 kommentarer »

I dag er det en kort tur og da kan vi nyte de mange spesielle stedene som vi skal innom. Solen skinte nesten hele tiden – og livet smiler.

Dagens Tråkk:

  • Antall kilometer: 42,42 km
  • Antall Høydemeter: 215 m
  • Temperatur: 15 – 27 grader, snitt 18,5
  • Været: Det var mye sol og vinden var fraværende

Vi var ganske fornøyd med å forlate hotellet. Alt går ikke helt knirkefritt – det er altfor mange ting som ikke er på stell. Frokosten var egentlig grei nok – vi kunne forsyne oss selv, og det var veldig bra. Mange steder må vi bestille juice, brød, pålegg og da tar det tid. Etter å ha buksert de to store koffertene ned i to etasjer (smale og bratte trapper) kunne vi sjekke ut. Selv om alt skulle vært betalt (utenom middag) – så ble vi bl.a belastet en gang til for overnattingen, mangel på personale å snakke til, ingen tar ansvar, eller vet hva som skal skje etc. Det ble litt for mye plunder og heft – og vi nærmer oss raskt «Fawlty Towers» som jeg nevnte i går. Vi syklet raskt tilbake til Corsham – ruslet litt i gågaten -satte vi oss på sykkelen og startet vår tur.

Etter en kort sykkeltur – rundt 10 km, kom vi til Lacock. Lacock er en landsby omtrent 3 mil sør for byen Chippenham. Landsbyen eies nesten i sin helhet av National Trust og tiltrekker seg mange besøkende i kraft av sitt uberørte utseende. Lacock er nevnt i Domesday boken (1068) med en befolkning på 160-190. Landsbyen bestod av to møller og en vingård. Jeg vil tro at det var noe mer også på dette tidspunktet.

St Cyriac’s kirke fra 1300-tallet

I kirken hadde speiderne en tombola. Vi tok lodd til stor gleder for speiderne som var rundt 6-10 år gamle. Det skapte stor glede hos de unge, da de kunne hjelpe oss med å åpne loddene.

Vi vant tre premier, kopp, kjærlighet på pinne og et lite armbånd. Koppen leverte vi tilbake, kjærligheten fikk en av speiderne og armbåndet tok vi med oss. Vi ruslet lenge rundt i denne landsbyen og vi var innom en sølvsmed hvor vi kjøpte et lite halssmykke fra en lokal «kunstner». Vi stoppet i en bakgård og tok en kopp kaffe før vi trillet videre.

Da det var rundt 12 km igjen av turen – kom vi til kanalen som leder inn til Bath. Vi skulle sykle den siste distansen langs kanalen. Utrolig sjarmerende og avslappende. Det går ikke så veldig fort, men i sol så er det helt topp. Det var utrolig mange kanalbåter på kanalen – og vi tenkte tilbake på de to turene som vi har hatt med kanalbåter. Båtene går ikke så fort, de er ikke spesielt komfortable – men du verden, du får ikke mer avslappende ferie enn dette her.

Langs kanalen er det mange steder å stoppe opp. Det gjorde vi også – litt lunsj er ikke å forakte. Her var det bare å parkere syklene, slenge seg ned ved et bord og la Ellen bestille lunsj. Det er ikke så mye variert mat en får i England, noe forutsigbart men det smaker godt i pent vær og hvor det er litt liv og «leven» rundt oss. Det er lørdag i dag – og når det er fint vær – kommer alle ut fra hulene sine. Jeg trodde engelskmenn var reserverte og litt innadvendt, men her på bygda smiler alle, er høflige og hilser hele tiden.

Da vi trillet inn i Bath ble vi møtt av høy musikk og utrolig mye folk på fortau og i gatene. Vi forstod ganske snart at vi hadde kommet inn til Bath’s årlige karneval opptog. Kjempe kuult, men det var litt vanskelig å navigere med sykler med litt «oppakning» når det var kjukt med folk på fortauet. Vi gikk sammen med toget frem til Bath Abbey. Der oppløste toget seg. Fantastikk musikk og artige kostymer.

Det eneste problemet med så mye folk i byen, var at mobilnettet ble overbelastet. Vi trengte google for å finne frem til hotellet (B&B). Det var faktisk ikke internett i sentrum, men da vi syklet litt ut av bykjernen, fikk vi kontakt og kunne sykle etter veiledningen fra google. Hotellet var ikke mer enn 1 km fra bykjernen og vi ble tatt vel imot av en noe eldre dame som ikke viste hva godt hun kunne gjøre for oss. Koffertene vår var ankommet og de stod pent og ventet på oss i stuen.

Vi brukte veldig lang tid på denne dagsetappen, men det gjør ingenting. Vi hadde ikke hastverk, vi nøt turen og alle opplevelsene underveis. I morgen, Søndag, er en hvile dag. Ikke noe sykling – bare være turister. Været skal også bli bra – ser det ut til. Vi gleder oss til å rusle rundt i Bath senere i kveld og i morgen.

Dag 8 Bibury til Corsham

lørdag 13. juli , 2024 kl. 22:27 i Sykkeltur i England. 0 kommentarer »

En dobbel sykkeltur. Begynte med lett regn i 30-45 minutter deretter ble det bare moro.

Dagens Tråkk:

  • Antall kilometer: 81,48 km
  • Antall Høydemeter: 827 m
  • Temperatur: 10 – 25 grader, snitt 15,2
  • Været: Det begynte med lett regnvær – men etter hvert ble det lettere og til slutt dukket solen opp. Vind – nja ingenting

Det var vel ingen av oss som gledet oss til to dagsruter som er slått sammen til en. Det blir rundt 80 km i dag, men det skal være rimelig flatt. Vi ble vel litt bekymret da vi så at det regnet om morgenen, men vi ble litt bedre til sinns da vi så at i resepsjonen stor de to godteriskåler. En til hunder og en til oss mennesker. Her er de veldig positivt innstilt på hunder. De får være med inn i puber og en finner alltid en eller flere vannskåler som er tilgjengelig.

Det gikk veldig greit å sykle etter at regnet hadde gitt seg. Vi fikk en utrolig flyt på sykkelhjulene og vi trillet nesten hele tiden uten å trykke så mye på pedalene. Vi kom ganske fort til byen Cirencester. Cirencester er en by ca 150 km nordvest fra London. Den ligger ved elven Churn, en sideelv til Themsen, og er den største byen i Cotswolds. I Cirencester befinner seg det kjente Royal Agricultural College, den eldste høyskolen for landbruk i den engelskspråklige verden. Det bor ca 19000 personer i byen.

Her fant vi noen etterlatenskaper fra romerne, en Obelix og et amfi teater.

Første dagsetappe var Tetbury ca 43 km etter vi hadde startet. Vi var der allerede før kl 12 om formiddagen. Da kunne Ellen puste litt lettet ut. Det ble ikke så vanskelig som hun trodde, det gikk som en lek. Nå var humøret på topp, og vi kunne sette oss ned i solen og spise lunsj. Espen hadde nesten tenkt å bestille et glass rosevin, men Ellen mente vi burde drikke vann. Ja Ja – da så. Da ble det Peligrino. Espen bestilte noe som het Swedish potato. Vi lurte fælt på hva dette var, og vi landet på en eller annen form for pytt i panne, Det var nesten det. Da jeg betalte kom jeg i snakk med eieren, en dame på xx år. I løpet av samtalen – så landet vi på at vi snakket norsk. Hun var fra Norge og hadde vært her i 30 år. Da skjønte jeg hvorfor noe her «swedish potato» på menyen. Vi pratet sammen en stund, men vi måtte videre. Vi var veldig fornøyd med lunsjen i dag og at vi tok oss tid til en så lang lunsj.

Vi trillet videre på den andre dagsetappen. Denne gikk fra Tetbury til Corsham som var på rundt 36 km. Dette var også en meget lett rute – nesten helt flatt. I løpet av disse 36 km, målte vi kun 281 høydemetre. Det er omtrent som et stuegulv hjemme.

Noen veier var ikke anbefalt for motorkjøretøyer. Det stor tydelig før vi trillet inn på denne spesielle veien. Vi skjønte ikke helt hvorfor – før vi kom til denne lille innsjøen. Vi som kunne gå eller sykle kom greit over, verre var det med den bilen som stod på andre siden. Tror ikke de kom over, selv om de stod lenge og vurderte dybden en god stund.

I tillegg til den romerske «byen» vi så tidligere på dagen, kom vi til Castle Combe. Området var bebodd med 33 husenheter allerede i 1086. En romersk villa ble bygget i nærheten av Castle Combe og det er noen rester av romerne her fremdeles. Flere av bygningene her er fra 17-1800 tallet. Et utrolig sjarmerende sted som har tiltrekker seg mange turister årlig.

Vi kom til Corsham litt før halv fire. Solen skinte fortsatt og det myldret med liv i gågaten. Vi tenkte vi skulle finne overnattingsstedet – og så rusle litt rundt i byen. Her ble vi litt overrasket. Hotellet vårt ligger denne gangen et godt stykke utenfor sentrum (ca. 2,5 km). Det var et kjempefint sted – en eldre gård med hester som var gjort om til hotell. Dette har sjel, men det var noe «Fawlty Towers» over det hele. Tror det skyldes mangel på ansatte og at de som tilfeldigvis var der – kun hadde jobbet her et par dager. Men vi koste oss da.

Det ble en veldig fin sykkeldag selv om det var noen som hadde en liten klump i magen. I morgen lørdag er en kort dag, og blir været bra – så kan dette bli en kjempefin dag til Bath.

Dag 7 Woodstock til Bibury

torsdag 11. juli , 2024 kl. 22:23 i Sykkeltur i England. 0 kommentarer »

En dag med sol og noen skyer. Hurra.

Dagens Tråkk:

  • Antall kilometer: 56,56 km
  • Antall høydemeter: 667 m
  • Temperatur: 15 – 24 grader, snitt 18,7
  • Været: sol med litt skyer, vind ikke mye

Vi spiste frokost som normalt kl 8. Dette var selvsagt etter at vi hadde drukket kaffe og spist havrekjeks med brunost på i sengen. Da hører vi på Morran som er NRK Østfoldsendingen. Det er litt trivelig å hører noen nyheter fra hjemmefronten.

Vi er klar til avreise rundt kl 9 om morgen. I dag skal vi rundt 35 Miles og det skal ikke være så mye bakker heller. Vi kjører etter ferdige GPS ruter, og når dagen velges og navigering kobles inn, er det en blå «prikk» som viser hvor vi er (blå prikken) og ruten vi skal følge (en blå strek). Veldig greit og den GPS’en piper høyt når vi kommer ut av kurs. I dag måtte vi kjøre utenfor den planlagte ruten. Vi ble peilet inn på en rute gjennom Blenheim palace. Det hadde fungert, men da måtte vi ha betalt inngangsbillett selv om vi bare skulle sykle igjennom. Det hadde kostet oss 38£ – og det var ikke aktuelt.

Vi prøvde å finne en alternative rute, og det gikk veldig greit. Vi syklet dermed ca 9 km i mye trafikk. Vi fikk det til, men vi skjønte at vi burde komme oss opp på fortauet og sykle der. Etter den uplanlagte «detour» kom vi inn på våre «private veier». Det er ikke så veldig private sykkelveier, men det er heldigvis ikke så mye trafikk. Her kan vi kose oss uten å være redd for å bli truffet i bakskjermen.

Når det er pent vær – så er det nesten bare en nytelse på to hjul. I dag syklet vi også på litt kjente veier. Første sykkeldag (fra Oxford til Stow) syklet vi mye av den samme strekningen.

Vi passerte stedet hvor vi spiste lunsj siste lørdag og flere andre steder. I dag var humøret mye bedre og vi tok oss tid til en stopp på et bakeri. To store kopper sterk kaffe og litt attåt. Ellen ville ha en gullerotkake, men Espen valgte en noe tyngre kake – vannbakkels med bringebærkrem. Jeg svelget nok kalorier som hele sykkelturen gav med i pluss-kalorier.

Det er godt med slike pauser, det blir liksom noe ferie som kan godskrives kontoen som «goodwill». Resten av turen gikk veldig greit og vi hadde fin fart på hjulene.

Vi ankom Bibury ved 2 tiden. Overnattingen i dag blir på The Swan Hotel. Et gammelt og litt formelt hotell skjønner vi. Vi ble godt tatt imot – syklene fikk lov til å stå i biblioteket og vi ble fulgt opp på vårt rom. Et par minutter etterpå, fikk vi koffertene levert. Da smiler livet og vi fikk dusjet og tatt på oss litt annet tøy.

Solen skinte og vi følte vi trengte litt flytende og kanskje en liten matbit etter den lange sykkelturen. En kake er vel ikke nok for et voksent menneske. I dag ble vi enige om at vi kunne unne oss en liten sandwich med litt fries. Smakte nydelig og vi koste oss så lenge som mulig.

Bibury er en liten turist magnet. I Domesday boken (1086) heter Bibury – Becheberie, og der ble det dokumentert at landene rundt og kirken tilhører St. Mary’s Priory i Worcester. Den første kirken i Bibury ble bygget i 899, men angelsaksiske kirken ble bygget på midten til slutten av 1000-tallet med videre arbeide de påfølgende århundrer.

Bibury er egentlig to små landsbyer som delt av elven Coln. Kunstneren og handverkeren fra 1800 tallet William Morris sa at Bibury er «den vakreste landsbyen i England» da han besøkte den. Den dag i dag – peker en fortsatt på dette utsagnet.

Landsbyen er kjent for sine honningfargede steinhytter fra de syttendeårhundre med bratt skråtak, som en gang huset vevere som leverte tøy.

I dag er de i tillegg kjent for ørret farm.

Vi gikk noen lange turer rundt i området – sammen med ca 1000 andre turister. Sikkert et flertall med kinesere. Etter vår promenade, slappet vi av på rommet.

I morgen er en ny dag. Denne sykkeldagen er en dobbeltur. Dette betyr at de har slått sammen to vanlige dagsetapper til en tur. Det er ikke optimalt, men å få rundturen til og passe – så slår de strekningene sammen. Ellen er vel ikke så happy med dette. I morgen skal vi dermed sykle 49,1 Miles, dvs 79 km. En lang tur som kan ta fort en 7 – 8 timer. Været i morgen skal være bra og vinden skal være rolig og fin. Vi håper på en god natts søvn og av avslappende morgen.

Dag 6 Kingham til Woodstock

onsdag 10. juli , 2024 kl. 22:41 i Sykkeltur i England. 0 kommentarer »

En fin tur på sykkelsetet til Woodstock. Det var noe yr i luften da vi spiste frokost, men det forsvant da vi tok frem syklene. Ellers så tittet solen frem flere ganger

Dagens Tråkk

  • Antall kilometer: 44,53 km
  • Antall høydemeter: 550 m
  • Temperatur: 13 – 21 grader, snitt 16,5
  • Været: Fint sykkelvær, noe overskyet med med glimt av sol. Vind, mye vind både mot og med.

Som dere ser på kartet – så sykler vi mye rundt omkring og det kan noen ganger være litt forvirrende sykling. Det virker som vi skal innom alle de små landsbyene som finnes i området. Det finnes et uttal av puber og kirker. Noen ganger finner vi noen stilige hus og som vi må ta bilder av. Her fant vi et hus med stråtak. Samme type tak har vi sett i Danmark og i Japan. Sikkert mange andre steder også. Vil tro at slike tak krever noe mer vedlikehold en andre tak.

Landskapet i Cotswold ser veldig likt ut – uansett i hvilken himmelretning du ser. Forholdsvis flatt, men det er utrolig hvor mye mindre bakker en kan få ut av det. Noen andre viktige punkter at det finnes en haug med mindre hus i klynger som er landsbyer eller som andre kaller «et befolket sted». Som tidligere nevnt – så er det alltid en kirke blant de 5-10 husene. Selv om det ikke bor så mange personer i disse landsbyene, finner de ca 100 ganger flere sauer pr innbygger.

Det er utrolig hvor mange små og smale veier som de har funnet for oss. Retningene går på kryss og tvers, og det funker bra. Men for et par dager siden havnet vi på en traktor vei og i dag ble vi geleidet inn på en «natursti». Fin å gå på, men ikke så hensiktsmessig å sykle på. Det var litt for mange røtter og planter som gjorde fremkommeligheten vanskelig. Så lenge det ikke regnet (eller en stund siden det hadde regnet) – så funket det. Ellers så kunne dette bli 5 lange kilometer. Da vi kom til hotellet måtte vi rense sykkelen for jord og blader.

Vi kom litt for tidlig frem til hotellet. Rommet var ikke klart, men vi fant da noe å gjøre. Afternoon Tea med Prosecco kunne ble en god lunsj i dag. Det smakte utrolig godt og vi kunne nyte måltidet i solen i bakgården til hotellet. Vi ble litt «salig» etter denne lunsjen. Vi fikk rommet ikke lenge etterpå, dusjet og fikk på oss litt andre klær. Vi hadde en ny aktivitet denne dagen også.

Blenheim Palace er en monumental herregård. Den er den eneste herregården i landet som har navneleddet palace uten å ha vært en bispegård. Blenheim ble reist mellom 1705 og ca. 1722, i den kortvarige stilen engelsk barokk. Blenheim var opprinnelig ment som en gave til John Churchill etter hans militære triumf mot Frankrike.

Winston Churchill ble født her og dette var hans «hjem» frem til hans død. Blenheim Palace er fortsatt «bolig» til den nåværende Duke of Marlborough som nå er blitt den 12 i rekken.

Blenheim ligger i sentrum av en stor park, et klassisk eksempel på den engelske landskapshagens bevegelser og stil. Bygningen er et verdensarvsted.

Utformingene av rommene på Blenheim er gjort etter datidens rettsetikett reglene. Det er nøye planlagt hvordan det skal se ut. og hvor de skulle ligge i bygningene. Rommene ble designet som en akse av rom av økende betydning og offentlig bruk, som til slutt første til «sjefsrommet». Om det er like praktisk i dag – er nok veldig usikkert. Men det er fremdeles en bolig for «Duken». Det er i hvert fall mye å vedlikeholde.

Dagen begynner nå å gå mot slutten. Vi spiste middag på puben Kings arms. Her var det folksomt i dag. England spiller mot Nederland i Europamesterskapet i fotball. Vinneren her skal spille mot Spania i finalen på søndag. Det var ikke mye lyd i fra puben da Nederland gikk opp i 1-0. Vi forlot puben da. Vil tro at det ble litt mer moro da England utlignet et par minutter senere. Hva resultatet blir til slutt – det vet jeg ikke akkurat nå.

I morgen skal vi sykle rundt 56 km til Bibury. Det er en forholdsvis flat rute med noen «humper» her og der. I følge YR skal dagen blir bra. Lett overskyet og med spredte solglimt. Litt lenger enn i dag og det skal vi klare

Dag 5: Stratford-upon-Avon til Kingham

tirsdag 9. juli , 2024 kl. 19:54 i Sykkeltur i England. 2 kommentarer »

Vi hadde sovet litt dårlig denne natten. Det var innmari varmt på rommet, litt trøbbel med AC og hvordan vi skulle åpne vinduene. Selv om tornerosesøvnen uteble, våknet vi ved 7 tiden. Det er jo selvsagt en mulighet at vi sov litt dårligere pga av en solid fiskemiddag og en flaske hvitvin kvelden før, vel vi skylder på varmen. Vi sjekket med en gang YR om hvilket vær som vi skulle få denne dagen. Det skulle være overskyet fram til ca kl 14 og etter det skulle det bøtte ned. Dette gjorde utslag på dagens sykkeltur. Vi ville komme frem før regnværet.

Dagens Tråkk:

  • Antall kilometer: 54,23 km
  • Antall høydemeter: 638 m
  • Temperatur: 14 – 20 grader (snitt 16,8)
  • Været: Overskyet, tilløp til regn. Vind: lett motvind og sidevind

Vi spiste en god frokost etter å ha ryddet delvis ned i koffertene. Det blir en del rot når vi pakker ned og tar opp tøyet hver dag. Men vi finner det meste – selv om det virker som kaos. Syklene hadde fått et eget oppholdsrom, treningssenteret på hotellet. Der tror jeg de har stått trygt hele natten.

Vi følger alle veiene som GPS anbefaler og som oftest er de helt ok. Ikke alltid det beste underlaget, men denne gangen ble vi litt overrasket. Vi ble peilet inn på det vi kan kalle en traktorvei. To dype spor midt i en åker og mye gjørme. Vi kunne ikke sykle, vi måtte trille syklene. Skoene ble møkka tilsmurt av gjørme og det samme gjorde dekkene. Heldigvis ble ikke syklene og girene ødelagt – selv om da var mange ulyder etterpå. Vi stoppet noen ganger for å vaske skoene og sykkeldekkene. Nesten alle sølepyttene som var på veien fremover – syklet vi igjennom for å få vasket hjulene. Det ble bra etter hvert, men jeg håper vi slipper flere veien av denne typen

Dette er veiene vi liker. Heldigvis mye av dette har vi fått så langt. I dag var det mye flatt den første delen av turen, dvs ca 32 km. Deretter ble det mye bakker og da fikk vi gått litt. Det var to kraftige bakker på denne turen. Den ene var på 97 høydemeter og den andre 68, ikke stort i forhold til norske forhold, men tøffe her i England. Utfordringer her, er at underlaget på veiene er veldig ustabile og de syklene vi har fått er super tunge i forhold til de vi har hjemme. Syklene er heller ikke laget for fart, men for «last». Selv Ellen klager litt over at sykkelen hennes er ikke det beste, men de triller da fremover.

I dag syklet vi for å komme frem. Vi stoppet ikke underveis – noe vi selvsagt ville gjort om ikke regnværet lurte bak oss. I morgen derimot – da skal det bli et helt ok vær. Vi får ta det igjen dag. Rett før vi kom frem til Kingham (ca 2 km før), syklet vi igjennom landsbyen Churchill. Ikke store plassen men en staselig kirke hadde de. Denne er fra 1384, og gav et meget godt inntrykk.

Vi ankom Kingham litt over kl 14. Det hadde enda ikke regnet, men det «ligger i luften» kan en si. Kingham er en fredelig liten landsby i Cotswolds omtrent 6 mil sørvest for Chipping Norton, Det bor ikke mer enn 913 sjeler i denne landsbyen, men de har da minst to puber og en staselig kirke. De har også forbindelse for hurtigtog til London. De har litt å skryte av.

I morgen onsdag skal vi sykle 43 km til Woodstock. Været skal etter sigende bli bra og vi forventer at vi er fremme ikke så lenge etter lunsj. I morgen har vi bestilt billetter til Blenheim Palace, hvor Winston Churchill ble født. Det skal bli moro. Vi ser frem til dagen i morgen.

Driftes av Bloggnorge.com - Gratis Blogg | PRO ISP - Blogg på webhotell og eget domenet | Genc Media - Webdesign og hjemmeside
Bloggen "espenstur" er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse. Forfatter er selv ansvarlig for innhold. Tekniske spørmål rettes til post[att]bloggnorge[dått]com.
css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.